Dosad nezamislivo
75

Čudo se dogodilo u svijetu snookera: Kontroverzni Englez napravio historijski maksimum

D. P.
Prvi ikada maksimum na Shoot-outu (Foto: Screenshot)
Prvi ikada maksimum na Shoot-outu (Foto: Screenshot)
Slavni engleski igrač snookera Shaun Murphy priredio je prvi ikada maksimalan break u Shoot-out turniru, takmičenju koje se igra pod posebnim pravilima.

Najveće dostignuće u svijetu snookera je maksimalan break od 147 poena (ostvari se tako što se u jednoj posjeti stola sve crvene kugle kombinuju s najvišom vrijednom kuglom - crnom).

Maksimalan break nije rijetkost i vidimo ga s vremena na vrijeme na turnirima, no ono što je danas Murphy uradio, nikada nikome nije pošlo za rukom.

Murphy je izveo maksimalan break na Shoot-out turniru, takmičenju koje se igra pod posebnim pravilima i na vrijeme. Svaki meč se igra 10 minuta, a za svaki potez igrači imaju 15 sekundi u prvih pet minuta meča te samo 10 sekundi za potez u posljednjih pet minuta meča.

Naravno, to otežava stvari igraču i vrlo malo vremena za odigravanje poteza doprinosi greškama. Stoga, Murphy je danas izveo ono što su mnogi smatrali nemogućim, a to je maksimalan break u ovom formatu takmičenja.


Nastupio je u prvom kolu Shoot-out turnira u Swanseaju protiv Mađara Bulcsua Revesza. Mađar je samo izveo početni udarac, a onda je Murphy došao za sto i počistio ga za sedam minuta i 18 sekundi.

Inače, Murphy zbog svojih pomalo nevjerovatnih izjava važi za jedno od najkontroverznijih imena u svijetu snookera. Prošle godine je privukao pažnju nakon što je poslije poraza od tinejdžera-amatera potpuno ljutit izjavio da "slabijim" igračima ne bi trebalo biti dozvoljeno takmičenje s profesionalcima te da je zbog toga izgubio.